Vatten
-
Platta ostron frodades i Europa – men reven försvann
För mer än 200 år sedan bredde ostron ut sig i vidsträckta rev längs stora delar av Europas kustlinje, visar en studie. Men dessa viktiga ekosystem försvann till följd av överfiske.
-
Djurplankton drabbas hårt av nanoplast i sjöar
Partiklar av nanoplast kan slå ut djurplankton som är viktig föda för fiskar. Samtidigt tycks andra mikroorganismer som lever i sjöar och vattendrag klara sig bra – än så länge. Cyanobakterier som bidrar till algblomning tycks helt opåverkade.
-
Giftiga metaller hotar haven – så kan risken mätas
I framtiden finns en risk att tungmetaller sprids längs världens kuster och rinner ut i haven. Med hjälp av en ny modell kan forskare vid Göteborgs universitet visa var risken för utsläpp är som allra störst.
-
Global vattenbrist kan bli värre än väntat
Vattenförsörjningen i världen är en av vår tids största utmaningar. Med hjälp av en ny beräkningsmetod visar forskare att risken för vattenbrist globalt kan vara större än man tidigare trott.
-
Fjordar lagrar mycket kol – oavsett syrehalt
Fjordar i Bohuslän på västkusten fungerar som effektiva kolfällor – oavsett om bottnarna är syrerika eller inte. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Signalkräftor på frammarsch – men hot finns
I Sveriges största sjöar blir signalkräftorna allt fler. Samtidigt ökar andelen små kräftor. Situationen är bekymmersam, enligt forskare.
-
Avloppsvatten kan bli ren dryck
Klimatförändringar och torra somrar kan hota tillgången på vatten. Men problemen kan lindras av ett billigt sätt att rena avloppsvatten som till och med skulle kunna drickas, visar en avhandling. – Jag blev förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet med en relativt enkel och...
-
Bullerkartor över Nordsjön visar hur sjöfart påverkar djuren
Undervattensbuller kan påverka djurlivet i havet på många sätt. Djur kan till exempel få svårare att kommunicera med varandra. Forskare från FOI har därför mätt ljudnivåerna i Nordsjön och gjort "bullerkartor".
-
Istiden kan ge svar när vattendrag ska återställas
Viktiga livsmiljöer för lax och öring har förstörts i svenska bäckar och älvar. Nu har forskare upptäckt avgörande ledtrådar för att återställa vattendragen till sitt naturliga tillstånd.
-
Ny metod för att rena avloppsvatten på hållbart sätt
Att få bort föroreningar från avloppsvatten är grundläggande. Men delar av arbetet görs på ett sätt som inte är miljömässigt hållbart. I en avhandling har en ny metod testats för att ta bort föroreningar, bland annat antibiotika, via så kallad adsorption.
-
Årstiden styr vilka kemikalier som hittas i vattendrag
Det förekommer tydliga säsongsvariationer vad gäller miljöföroreningar i vattendrag och sjöar. UV-filter från solkrämer hittas främst under sommaren, till exempel.
-
Ny modell ser var sötvattnet hamnar – viktigt för vattenförsörjning
En ny studie visar hur balansen varierar mellan olika slags sötvattenflöden på jordens landyta. Det är viktig information eftersom det styr sådant som livsmedelsförsörjning och tillgången till dricksvatten.
-
Blåstången riskerar att förstöras i ett surare hav
Klimatförändringarna får blåstången att växa till sig längs kusterna. Men i ett allt surare hav riskerar blåstången bli ett bräckligt fuskbygge, som inte står emot stormar och kraftiga vågor.
-
Bakslag för vattendrag i EU – återhämtning bromsar in
Insatser för att förbättra miljöerna i europeiska vattendrag gav effekt. Men den positiva utvecklingen har avstannat, visar en internationell studie.
-
Nordliga vattendrag släpper ut oväntat mycket metan
Forskare har sett överraskande höga utsläppsnivåer av växthusgasen metan från floder och bäckar i norr – trots låga temperaturer. En förklaring kan vara kopplingen till torvmarker och våtmarker.
-
Invasiva ostron har tagit över i Bohuslän
Stillahavsostronet är här för att stanna. Det konstaterar forskare som sett att den invasiva arten snabbt tagit över i de grunda havsvikarna på västkusten.