1. Krabba på grunt vatten, sandstrand i sol.
    29 november 2024

    Hjärntest visar att krabbor känner smärta

    Strandkrabbor skickar smärtsignaler till hjärnan när de utsätts för en retning, enligt forskning vid Göteborgs universitet. EEG-liknande mätningar visar tydliga nervreaktioner i skaldjurens hjärnor vid mekanisk eller kemisk stimulans.

  2. Två vita fjällrävar i snö.
    28 oktober 2024

    Fler nyfödda fjällrävar

    Fjolåret blev något av ett bottenår för fjällrävskullarna i Sverige. Men enligt årets inventering har fjällsrävsungarna blivit fler. Ett positivt steg, enligt forskare från Stockholms universitet.

  3. En samling snäckor sitter på klippa en bit ovanför vattenytan.
    14 oktober 2024

    Snäcka på vift visar evolution i realtid

    Kan en art klara sig om den kastas ut i en helt ny livsmiljö? Ja, om arten har slumrande gener beredda att hantera de nya förutsättningarna. I en ny studie vid Göteborgs universitet visar en strandsnäcka prov på en supersnabb evolution.

  4. Litet havslevande djur med fem smala långa armar sitter på en sten.
    14 oktober 2024

    Utdöda ormstjärnor får namn efter kända hårdrockare

    Forskare från bland annat Lunds universitet har upptäckt 13 nya arter av utdöda ormstjärnor, på Gotland. Nu har arterna fått namn efter forskarnas idoler i hårdrocksvärlden.

  5. Älgko med en kalv står på en liten skogsväg.
    7 oktober 2024

    Älgar som mist en kalv lurar jägarna

    Älgkor glömmer inte att de förlorat en kalv. De undviker därför jägare under efterföljande jaktsäsonger. Det visar en studie som undersökt hur älgar rör sig i skogen.

  6. Grön syrsa sitter på ett blad.
    7 oktober 2024

    Små djur avslöjar hur ekosystem fungerar

    Hur djur använder sin energi kan ge ledtrådar till hur ekosystem är uppbyggda och påverkas av klimatförändringar. Nu har en avhandling undersökt hur dessa biologiska processer fungerar mer i detalj.

  7. Humla vid rosa blommor.
    27 september 2024

    Humlor spänner musklerna i jakten på mat

    Ibland måste humlor vara på hugget och anstränga sig lite extra. För att skaka loss pollen från lite besvärliga växter kan de ta sina flygmuskler till hjälp. Det visar en studie från Uppsala universitet.

  8. Plankton i förstoring
    25 september 2024

    Djurplankton drabbas hårt av nanoplast i sjöar

    Partiklar av nanoplast kan slå ut djurplankton som är viktig föda för fiskar. Samtidigt tycks andra mikroorganismer som lever i sjöar och vattendrag klara sig bra – än så länge. Cyanobakterier som bidrar till algblomning tycks helt opåverkade.

  9. Två leriga grisar äter gräs.
    23 september 2024

    Linnés fråga om kräsna djur har äntligen fått svar

    På 1700-talet samlade den världsberömda botanikern Carl von Linné in mängder av växter för att ta reda på hur petiga olika djur är med maten. Först nu – efter 275 år – har forskare analyserat resultaten som visar att grisar tycks vara mest kräsna.

  10. Två dyngbaggar rullar en boll.
    20 september 2024

    Skalbaggar samarbetar för att flytta bajsbollar

    Dyngbaggar är superstarka men också grymma på att samarbeta. De kan till exempel flytta stora bollar av bajs över svåra hinder, visar forskning. Men för att lyckas krävs att honor och hanar jobbar tillsammans. Annars blir det bråk.

  11. Ett stim med krill med lysande fläckar nära huvudet.
    11 september 2024

    Lysräkor visar vägen till marin klimatanpassning

    Marina arter är beroende av att haven kryllar av krill, men de små djuren hotas av stigande temperaturer. Men nu visar en studie vid Uppsala universitet att krillen i nordliga hav kan anpassa sig genetiskt för att hantera klimatförändringar.

  12. Två minkar sitter i en bur.
    5 september 2024

    Djur på pälsfarmar kan sprida virus till människor

    Pälsdjur inom djurindustrin kan bära och sprida virus som kan orsaka sjukdomar hos människor. Forskare vid bland annat Uppsala universitet har nu identifierat över 30 hittills okända virus i döda djur.

  13. Älgkalv gnuggar mulen mot ett träd.
    4 september 2024

    Älgarna har blivit fler

    I Sveriges skogar fanns ungefär 200 000 älgar förra året. Det tyder på att älgstammens nedåtgående trend har vänt, enligt en rapport. En trolig förklaring är minskad jakt och att färre älgkor skjuts.

  14. Personer i lysande jackor tar prover vid oljeindränkta stenar vid strandkant.
    16 augusti 2024

    Mycket miljögifter i musslor efter oljeutsläpp

    Oljespillet utanför Blekinges kust i höstas märks nu hos blåmusslor i området. Analyser visar att de innehåller höga halter miljögifter, som även kan påverka djur som äter musslorna.

  15. Två spindlar på en tråd.
    16 augusti 2024

    Därför är spindelns tråd så stark

    Spindlar har en slags flyktlina som är världens segaste fiber. Men hur lyckas de spinna den? Det har forskare tagit reda på.

  16. Älg i granskog vintertid.
    15 augusti 2024

    Söt stödmat ger älgar smak för gran

    Vissa markägare utfodrar älgar för att de ska klara vintern bättre, men stödmaten tycks påverka övrig diet. En studie vid SLU visar att älgar som äter sockerbetor och potatis även har mer gran på menyn.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera