1. Båt i Östersjön
    16 januari 2025

    Så spreds metanet från Nord Stream över södra Östersjön

    Forskare från bland annat Göteborgs universitet har nu fått en bättre bild av utsläppet från gasläckan i Östersjön. Det visar sig att metan spreds över ett stort område och fanns kvar i flera månader.

  2. Fläckig säl i vatten
    13 december 2024

    Sälens fiskmeny avslöjas med AI

    Rovdjur som sälar och skarvar spelar stor roll i ekosystemet. Deras aptit på fisk väcker även heta känslor. Men vad är det egentligen för mat som hamnar i deras magar? Forskare har nu tagit artificiell intelligens till hjälp för att få säkrare svar.

  3. 11 december 2024

    Oväntat fynd av små musslor i svenska sjöar

    Små ärtmusslor har varit lite av doldisar i svenska vattendrag. Men en studie visar att de är betydligt vanligare än man tidigare trott. Forskare vid Högskolan i Skövde har nu lyckats kartlägga musslornas utbredning med hjälp av dna-spår.

  4. Svartvita fåglar tätt samlade i en koloni.
    18 november 2024

    Därför kan olika sjöfåglar samsas på samma plats

    Olika arter sjöfåglar kan leva tillsammans på små och isolerade öar – trots att de konkurrerar om samma föda. En ny matematisk modell, som utvecklats av forskare vid bland annat Uppsala universitet, kan hjälpa till att förklara hur sådan samexistens i naturen är möjlig.

  5. Forskare undersöker åkermark.
    5 november 2024

    Sura jordar kan bli ett växande problem

    Sura sulfatjordar kallas ibland de värsta jordarna i världen eftersom de utgör ett hot mot ekosystemen. En ny avhandling vid Linnéuniversitetet har nu undersökt spridningen längs Sveriges kuster. I takt med ökad torka och torrläggning av våtmarker riskerar dessa jordar att bli ett större...

  6. Grön syrsa sitter på ett blad.
    7 oktober 2024

    Små djur avslöjar hur ekosystem fungerar

    Hur djur använder sin energi kan ge ledtrådar till hur ekosystem är uppbyggda och påverkas av klimatförändringar. Nu har en avhandling undersökt hur dessa biologiska processer fungerar mer i detalj.

  7. Uggla omgiven av två andra fåglar.
    4 oktober 2024

    Utrotning av fågelarter stör ekosystemen

    Människan har utrotat hundratals fågelarter. Men när de försvinner blir fåglarnas viktiga jobbuppgifter i naturen inte utförda. Det leder i sin tur till störningar i ekosystemen, visar en studie med forskare från Göteborgs universitet.

  8. Ett stim med krill med lysande fläckar nära huvudet.
    11 september 2024

    Lysräkor visar vägen till marin klimatanpassning

    Marina arter är beroende av att haven kryllar av krill, men de små djuren hotas av stigande temperaturer. Men nu visar en studie vid Uppsala universitet att krillen i nordliga hav kan anpassa sig genetiskt för att hantera klimatförändringar.

  9. Personer i lysande jackor tar prover vid oljeindränkta stenar vid strandkant.
    16 augusti 2024

    Mycket miljögifter i musslor efter oljeutsläpp

    Oljespillet utanför Blekinges kust i höstas märks nu hos blåmusslor i området. Analyser visar att de innehåller höga halter miljögifter, som även kan påverka djur som äter musslorna.

  10. Sluttning med jord i skikt.
    26 juni 2024

    Sura jordar viktiga för lagring av kol

    Sura sulfatjordar – som är vanliga i världen – spelar roll för att fånga in och lagra kol, visar en studie. Resultaten är en pusselbit för att förstå kolets globala kretslopp.

  11. En vit och en brun kanin
    24 juni 2024

    Därför frodas tamkaniner i det vilda

    I många länder har tamkaniner släppts ut i naturen där de orsakar stora skador. Nu har forskare vid bland annat Uppsala universitet löst mysteriet hur de lyckas återanpassa sig till det vilda. Det visar sig att genetiska förändringar gör kaninerna till mästerliga kolonisatörer.

  12. Forskare med stora provtuber på ett fartyg.
    20 juni 2024

    Stora mängder metan kvar i havet efter gasläckan

    Upp till 50 000 ton metan blev kvar i havet efter att Nord Stream-ledningen i Östersjön exploderade, enligt en studie. Det är ännu oklart hur läckan påverkar det marina livet.

  13. Rosa svagt genomskinligt djur med rosa fötter på havsbottnen.
    4 juni 2024

    Rosa havsgris – en av doldisarna i Stilla havets djup

    Rosa havsgrisar med små fötter och skålformade svampdjur med hisnande lång livslängd. Det är några okända arter som forskare från bland annat Göteborgs universitet upptäckt under en djuphavsexpedition till Stilla havet.

  14. Kran arbetar vid berg med gruvdrift.
    19 april 2024

    Mänsklig aktivitet hotar livet i underjorden

    Långt ner i berggrunden finns ett känsligt ekosystem där mängder av mikroorganismer lever. Men gruvdrift och andra mänskliga aktiviteter kan störa livet i underjorden dramatiskt, enligt en studie.

  15. Mätstationer på tundran.
    18 april 2024

    Så påverkar varmare klimat kolutsläppen från tundran

    Ett team med över 70 forskare från olika länder har simulerat effekterna av ett uppvärmt klimat i 28 områden med tundra runt om i världen, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande. För att göra detta har forskarna använt sig av så...

  16. 14 mars 2024

    Så kan illegal timmerexport avslöjas

    Med hjälp av en ny metod kan forskare se var ett träd har blivit avverkat. Målet är att bekämpa illegal timmerexport från Ryssland och Belarus.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera