Graviditet
-
Kvinnor med svår graviditet skaffar färre barn
Kvinnor som drabbats av komplikationer under sin första graviditet, eller förlossning, är mindre benägna att skaffa fler barn. Forskare bakom en ny studie ser behov av bättre uppföljning och stöd till mammorna.
-
Epilepsiläkemedel under graviditet kan öka risk för npf-diagnoser
Barn vars mammor tagit epilepsiläkemedel under graviditeten får något oftare än andra en neuropsykiatrisk diagnos, till exempel autism. Det visar en studie från bland annat Karolinska Institutet. Riskerna i absoluta tal är dock små, poängterar forskarna bakom studien.
-
Tidig medicinsk abort är säkert
Mycket tidiga aborter, där ultraljud inte använts för att bekräfta graviditeten, är både säkra och effektiva. Det visar en stor studie från bland annat Karolinska institutet.
-
Defekta spermier fördubblar sjukdomsrisk under graviditet
Spermier med dna-skador kan fördubbla risken att den gravida får havandeskapsförgiftning efter provrörsbefruktning, IVF. Det framgår av en studie från Lunds universitet. Barnen löper också högre risk att födas för tidigt.
-
Vikten viktig för gravidas hälsa – oavsett födelseland
Övervikt bidrar väsentligt till komplikationer under graviditet och förlossning – det gäller för gravida i Sverige oavsett om de har fötts i landet eller inte. Det framgår av en studie från Linköpings universitet och Karolinska Institutet.
-
Astma och allergi kan bero på moderkakan
Förändringar i moderkakan kan öka risken att barn tidigt utvecklar astma och allergier. Det visar en studie från Örebro universitet. – Vi barnläkare borde intressera oss mer för moderkakans möjliga betydelse för barnet efter födseln, säger forskaren Maria Lodefalk.
-
Gravida med epilepsi i riskzon – bättre vård krävs
Gravida med epilepsi löper fyra gånger högre risk än andra att dö under graviditeten. Även för barnen finns risker. Det visar en ny studie som har letts från Karolinska Institutet. För att minska riskerna behövs bättre vård, menar forskarna bakom studien.
-
Barnmorskor missnöjda med nya rutiner för förlossningar
Nya riktlinjer för tidigare igångsättning av gravida har skapat debatt inom förlossningsvården. En ny studie visar att barnmorskornas arbete och yrkesidentitet påverkas negativt.
-
Paracetamol under graviditet ökar inte risk för adhd och autism
Farhågor har funnits att paracetamol under graviditeten kan öka risken för att barnet får autism, adhd eller intellektuell funktionsnedsättning. Men nu visar en stor studie att det inte finns någon koppling mellan det smärtstillande läkemedlet och neuropsykiatriska diagnoser.
-
Gravida med fetma behöver inte gå upp i vikt
Kvinnor med fetma behöver inte gå upp minst fem kilo i samband med graviditet, som föreslås i ifrågasatta riktlinjer. Tvärtom kan utebliven viktökning kopplas till minskade hälsorisker, visar en studie.
-
Så skyddar sig ägget mot befruktning av flera spermier
Efter att ett ägg har blivit befruktat av en spermie stramas det omgivande ägghöljet åt. Det skyddar ägget från att fler spermier tar sig in, visar ny forskning – som också kastar ljus över möjliga orsaker till kvinnlig infertilitet.
-
Akupunktur och nervstimulering lika bra vid bäckensmärta
Många kvinnor upplever smärtor i bäckenet i samband med graviditet. En avhandling visar att både akupunktur och nervstimulering kan minska både värk och oro.
-
Kvinnor med smärta efter födsel känner sig bortglömda
Man går från att vara väl omhändertagen under sin graviditet – till att efter födseln glömmas bort av vården som då istället fokuserar på bebisens hälsa. Det uppger kvinnor med smärta efter en födsel.
-
Missnöje med BB-vården under pandemin
Att som partner stängas ute från BB under pandemin var för många en negativ upplevelse. "En skandal" och "jag betydde ingenting" är några av vittnesmålen om BB-vården i en ny studie.
-
Därför ökar risken för hjärt-kärlproblem efter preeklampsi
Kvinnor som drabbas av havandeskapsförgiftning, preeklampsi, under en graviditet löper en ökad risk att utveckla hjärtkärl-sjukdom senare i livet. Nu tror sig forskare veta varför, i detalj.
-
Partnern spelar viktig roll i amningen – och behöver stöd från vården
Partnern är en nyckelperson vad gäller att öka chanserna till en fungerande amning. Men partners behöver också mer stöd från vården, visar en ny studie.