Hållbar utveckling
-
Papper utan potatis lika starkt – och mer miljövänligt
Forskare har hittat ett sätt att kemiskt ändra pappersmassan i papperstillverkning, utan att det påverkar varken processen eller pappret negativt. Det kan göra tillverkningen billigare, mindre energikrävande och mer miljövänlig.
-
Gel från majsfibrer kan skydda tjocktarmen
Livsmedel som går till spillo kan komma till nytta för vår hälsa, visar en studie från KTH. Forskare har nämligen uppfunnit en majsbaserad gel, som skulle kunna ingå i mat och skydda tjocktarmen mot inflammationer.
-
Myller av drönare i framtidens städer ställer krav på regler
Varuleveranser, räddningsverksamhet och kanske till och med persontransporter. Framtidens städer kan krylla av drönare som utför olika uppgifter. Men för att hålla jämna steg med utvecklingen behöver regler för hållbara transporter anpassas,...
-
Hållbar vattenkraft möjlig i stora delar av världen
Det finns en outnyttjad potential i vattenkraft, menar forskarna bakom en studie där alla vattendrag i världen har kartlagts. Stora resurser som kan möta behov av el finns i flera afrikanska länder och Himalayaregionen.
-
Elektrifiering av transporter kräver säker delning av data
För att nå klimatmålen behöver Sverige skynda på elektrifieringen av alla transporter och utveckla en infrastruktur för laddning av fordon. Här spelar datadelning och digitalisering en viktig roll, enligt en ny rapport.
-
Därför ska du ge begagnade julklappar, enligt forskaren
Att ge begagnade saker i julklapp är inte längre fy skam och innebär en rad fördelar för alla inblandade. Här är forskaren Staffan Appelgrens bästa argument för begagnat under granen.
-
Miljövänlig bottenfärg bäst i forskarnas test
Silikonbaserad färg är bättre än kopparbaserad färg på att hålla borta påväxt från båtbottnar, enligt en studie. En god nyhet för miljön, enligt forskarna.
-
Näring i vegokött tas inte upp av kroppen
Forskare har analyserat 44 köttsubstitut som säljs i Sverige. Många produkter, visade det sig, innehåller mycket järn – men kroppen kan inte ta upp det. Det här borde stå på förpackningarna, anser forskarna.
-
Kalhyggen blir kolsänkor redan inom tio år
Ett kalhygge binder mer koldioxid än det ger ifrån sig inom tio år efter en avverkning, enligt en studie från SLU. – Vi kan inte se spår av det som har kallats koldioxidbomb efter en avverkning, säger forskaren Matthias Peichl.
-
Massutdöendet av arter – därför får krisen så lite uppmärksamhet
Världens ledare möts igen, denna gång för att hantera ytterligare en akut kris, nämligen förlusten av kanske en miljon arter under kommande år. Men frågan får väldigt lite uppmärksamhet jämfört med klimatfrågan. Här...
-
Koldioxidinfångning: Så omvandlas rökgasen från fabriken i Piteå
Koldioxidinfångning förväntas spela en viktig roll framöver, men det är en ofta dyr och krävande process. Forskare vid Luleå tekniska universitet testar nu en ny teknik på den insamlade rökgasen från ett fabrikstak i Piteå.
-
AI hittar bästa legeringarna bland miljontals kandidater
Nya material behöver utvecklas för att klara klimatmålen. Nu har forskare vid KTH utvecklat ett snabbare, effektivare och billigare sätt för att hitta metallegeringar som håller måttet.
-
Fler åker självkörande fordon, färre cyklar och går
Om självkörande fordon blir vanliga inslag på gatorna i framtiden kommer färre att välja att promenera eller cykla, enligt forskning från KTH. Främst barn och ungdomar kommer att ta "den lätta vägen", tror forskarna – som ser...
-
Omoralisk resa ska klimatkompenseras mer
En omoralisk resa bör klimatkompenseras mer än en moraliskt försvarbar resa. Det anser deltagare i ett psykologiskt experiment vid Högskolan i Gävle. Forskarna: "Borde vara ren matematik".
-
Träbaserad plast kan ge miljövänligare inredning
Plast som används i heminredning och byggnadsmaterial skulle kunna ersättas med en ny sorts träbaserad plast – som kan brytas ner utan att skada miljön. Det visar forskning vid KTH.
-
Gröna matuppfinningar – hur miljösmarta är de egentligen?
Växtbaserade substitut till animaliska livsmedel, vertikala odlingar och hemkörning av mat. På matområdet finns en rad innovationer som framställs som miljösmarta och hållbara. Men är de verkligen det? Det finns tveksamheter och stora kunskapsluckor,...