1. Maskiner kör vid högar av gruvavfall.
    13 januari 2025

    Rester av värdefulla metaller kan räddas av bakterier

    Mycket gruvavfall lämnas i miljöfarliga högar efter att magnesium och andra metaller har utvunnits. Men i resterna finns råvaror som kan tas till vara med hjälp av syra från bakterier, enligt forskning vid Linnéuniversitetet.

  2. Strand med vatten som sköljer in.
    19 september 2024

    Giftiga metaller hotar haven – så kan risken mätas

    I framtiden finns en risk att tungmetaller sprids längs världens kuster och rinner ut i haven. Med hjälp av en ny modell kan forskare vid Göteborgs universitet visa var risken för utsläpp är som allra störst.

  3. Guldfärgad vätska i en glasbehållare på labb.
    18 april 2024

    Gammalt recept bakom nytt supertunt guld

    Forskare har länge försökt göra extremt tunna ark av guld, men misslyckats eftersom metallen gärna vill klumpa ihop sig. Men med hjälp av ett hundra år gammalt recept har forskare vid Linköpings universitet nu lyckats, skriver lärosätet i ett...

  4. Samling smycken. Ringar och kedjor i guld.
    25 mars 2024

    Guldskrot kan renas med biodiesel

    Biodiesel kan användas som ingrediens i ett nytt miljövänligt recept för att rena och återvinna metaller, till exempel gamla guldsmycken. Enligt forskare vid Chalmers tekniska högskola är upptäckten viktig för att minska användningen av fossil olja.

  5. Elbilar vid laddningsstolpar
    17 oktober 2023

    Ny metod banar väg för bättre batteriåtervinning

    Forskare har utvecklat en ny miljövänlig metod för att separera och återanvända värdefulla metaller. Det innebär att uttjänta batterier från elbilar kan få nytt liv.

  6. 28 augusti 2023

    Tåliga metallmaterial rostar oväntat mycket

    Metalliska material som används till raketmotorer, kärnkraftverk och inom kemiindustrin anses hållbara. Men en ny studie avslöjar att vissa legeringar rostar på ett sätt som tidigare inte varit känt.

  7. Silveraktiga metalliska kristaller i en klump, på vit bakgrund.
    26 juni 2023

    Sällsynta metaller har ökat kraftigt i bilar – men återvinningen är skral

    Sällsynta jordartsmetaller som neodym och dysprosium har ökat enormt i nya bilar sedan 2006, med 400 respektive 1 700 procent. Men återvinningen är liten och metallutbudet räcker inte för att möta efterfrågan på bland annat elbilar, enligt en...

  8. 13 juni 2023

    Utsläpp i hamnar hotar havsmiljön

    ​De sammanlagda utsläppen av skadliga ämnen från sjöfarten innebär alarmerande miljörisker, enligt forskare. Båtbottenfärg och vatten från skrubbrar, som ska rena fartygens avgaser, ligger bakom merparten av de farliga utsläppen.

  9. Glödande exoplanet i rymden
    21 april 2023

    Sällsynt metall siktad vid skållhet planet

    Universums varmaste exoplanet har en temperatur på svindlande 4000 grader. Forskare har nu lyckats undersöka atmosfären runt den superheta himlakroppen – och hittat den ovanliga jordartsmetallen tertium.

  10. 1 mars 2023

    Kobolt kan återvinnas med miljövänlig metod

    Forskare har tagit ett nytt steg mot energisnål återvinning av kobolt i litiumjon-batterier. Metoden använder en lösning som framställs av urin och ättika.

  11. Fören på en brun träbåt, stilla hav och lite land framför.
    12 december 2022

    Miljövänlig bottenfärg bäst i forskarnas test

    Silikonbaserad färg är bättre än kopparbaserad färg på att hålla borta påväxt från båtbottnar, enligt en studie. En god nyhet för miljön, enligt forskarna.

  12. 17 november 2022

    AI hittar bästa legeringarna bland miljontals kandidater

    Nya material behöver utvecklas för att klara klimatmålen. Nu har forskare vid KTH utvecklat ett snabbare, effektivare och billigare sätt för att hitta metallegeringar som håller måttet.

  13. 3D-tolkning av ett bröst med cancerceller i rött, proteiner i vitt samt kopparjoner i grönt
    11 november 2022

    Koppar en ledtråd i kampen mot cancer

    Koppar och kopparbindande proteiner skulle kunna vara en måltavla för framtida cancerbehandling visar forskning från Chalmers.

  14. 18 oktober 2022

    Fartygens avgasrening – en okänd miljöbov

    Vattnet som släpps ut från fartygens avgasreningssystem, den så kallade skrubbern, står för upp till nio procent av vissa cancerframkallande och miljöskadliga ämnen som släpps ut i Östersjön.

  15. Närbild på glödande och flytGlödande och flytande lava från vulkanen Fagradalsfjäll
    15 september 2022

    Vulkanen Fagradalsfjäll hjälper forskare förutspå nya utbrott

    Under vulkanutbrott på Island kunde forskarna ta unika prover från alldeles färsk lava. Undersökningar av lavan visade magmans rörelser under jordskorpan – vilket kan hjälpa till att förutsäga nya vulkanutbrott.

  16. Potatisformad metallisk asteroid med ytan täckt av kratrar.
    28 juni 2022

    Gåtfulla asteroider kan bära på tunga skatter

    Hur har livet uppstått? Vad händer vid en planets födelse? Att besöka en asteroid kan ge svar på en mängd existentiella frågor. Och mer praktiska. Som den här: finns det verkligen en metallskatt vid slutet av den långa rymdresan?

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera