1. Uppskuret vitt bröd.
    5 december 2024

    Ny ingrediens kan göra vitt bröd nyttigare

    Vitt fluffigt bröd eller en kompakt fullkornslimpa? I framtiden kanske vi inte behöver välja mellan gott eller nyttigt bröd. Förändrat vetekli skulle nämligen kunna bli en ny näringsrik ingrediens i vitt bröd.

  2. Odling av korn på ett fält.
    2 december 2024

    Bättre koll på korn kan öka skördarna

    Alla kornets gener har nu kartlagts genom ett stort forskningssamarbete. Resultaten banar väg för effektivare växtförädling för att möta hot från skadeinsekter och klimatförändringar.

  3. Ett fält med spannmålsodling och en lada i bakgrunden.
    12 november 2024

    Klimatförändringar både gynnar och hotar Sveriges skördar

    Högre medeltemperaturer kan ge större spannmålsskördar, längre växtsäsonger och fler grödor. Samtidigt kan extremväder innebära ett hot mot odlingar i hela Sverige. Det visar en avhandling som tittat på lantbrukets utveckling sedan 1960-talet.

  4. Närbild på vete i ett fält
    9 oktober 2024

    Vete kan styra svampar för att växa bättre

    För första gången kan forskare vid SLU visa att en gröda som vete kan skicka in små molekyler i svampceller – och därmed påverka vad en nyttosvamp gör. Det här kan leda till mer miljövänliga bekämpningsmetoder i jordbruket, menar forskarna som byggt vidare på den Nobelprisade...

  5. Grönt landskap med kor på äng, röd träbyggnad och skog i bakgrunden. Blå himmel med vita moln.
    7 oktober 2024

    Jordbruksstöd i skogsbygder kan förbättras

    Jordbrukspolitiken för skogsbygder skulle kunna förbättras, enligt en ny studie från Lunds universitet och SLU. En omfördelning av pengar mellan olika jordbruksstöd skulle kunna ge mer sammanhängande stöd där målen bättre uppfylls.

  6. Gräsliknande växt i åkerfält.
    2 maj 2024

    Drönare spanar efter invasiva arter

    Den invasiva arten renkavle kan innebära ett hot mot skördar. Forskare vid Blekinge tekniska högskola har nu tagit hjälp av drönare och AI för att spåra den svårupptäckta växten.

  7. Vildsvin på äng
    27 februari 2024

    Så kan skador från vildsvinen minska

    Om många vildsvin samlas i ett område överanvänder de åkrar för att få mat, visar en studie. Kunskapen kan användas för att anpassa jakten och minska skadorna.

  8. Två fladdermöss med mörk bakgrund. De flyger samtidigt som de äter nektar från en blomma.
    19 februari 2024

    Målet: Fladdermusvänlig tequila

    Produktionen av tequila i Mexiko är ofta dålig för fladdermössen. Men det finns sätt att göra tequilaproduktionen mer fladdermusvänlig.

  9. Boskap betar på torr mark
    19 februari 2024

    Mer vatten kan öka problem för boskapsskötare i Afrika

    Ökad tillgång på vatten i områden med extrem torka söder om Sahara kan på kort sikt hjälpa nomadiserade boskapsskötare. Men på lång sikt kan det leda till större problem.

  10. Traktor besprutar ett fält med majsplantor.
    12 december 2023

    Så kan åkrarna krylla av nyttiga kryp

    Insekter och andra kryp som lever på åkrar bidrar till att främja grödornas tillväxt. I en avhandling har forskare studerat hur de kan trivas och bli bra medhjälpare till odlare.

  11. 1 november 2023

    Så kan maten räddas när åkrar blir bostadsområden

    Kommunerna tar inte tillräckligt mycket hänsyn till framtida livsmedelsförsörjning när bostäder byggs på åkermark. Forskare bakom en studie anser därför att fler ekonomiska styrmedel behövs.

  12. Dal med mycket grönska och små hus med gräsbeklädda tak, vattendrag längst ned.
    13 oktober 2023

    Ny modell ser var sötvattnet hamnar – viktigt för vattenförsörjning

    En ny studie visar hur balansen varierar mellan olika slags sötvattenflöden på jordens landyta. Det är viktig information eftersom det styr sådant som livsmedelsförsörjning och tillgången till dricksvatten.

  13. 24 augusti 2023

    Djupare gödsel kan gynna både klimat och skörd

    Gödsel djupare ner i marken kan vara ett sätt att minska skadliga utsläpp från jordbruket. Det tycks också öka skördarna och göra grödorna bättre rustade mot torka, enligt en avhandling.

  14. Daggmask i jord
    27 juni 2023

    Daggmaskar och svampar viktiga för hållbart jordbruk

    Daggmaskar kan bidra till ett minskat behov av kemikalier inom jordbruket. En avhandling visar att de gynnas av ärtväxter, minskad plöjning och naturbetesmarker.

  15. 14 juni 2023

    Nyttig svamp kan rädda jordgubbarna

    Gråmögel ställer till stora bekymmer för jordgubbsodlare. Men en nyttosvamp som minskar angreppen på bären kan bli räddningen, enligt forskare.

  16. Kor som står i ladugård med rött och blått ljus.
    2 juni 2023

    Kor ser oväntat bra i mörker – och behöver inget färgat ljus

    Mjölkkor ser bra i mörker, så nattbelysning i ladugården behövs inte för kornas del. De behöver heller inte rött och blått ljus, som har förespråkats. Det framgår av forskning där kor bland annat har fått ta sig fram i...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera